Perusvinkkejä boolin tekijälle



Boolit ovat helppo ja tarvittaessa myös edullinen tarjottava juhliin ja illanistujaisiin. Boolin tekeminen käy käden käänteessä ja juhlien emännän tai isännän eit arvitse huolehtia tarjoilusta vaan vieraat hoitavat sen itse. Maljan tyhjennyttyä sen täyttäminen onnistuu vaivatta ja juhliminen voi jatkua. Alkoholittomat boolit ovat myös mainio lisä alkoholillisten boolien rinnalle.

Noudattamalla muutamia perusohjeita boolit onnistuvat aina. Kun perusohjeet ovat muistissa on helppo kehitellä omia boolireseptejä makumieltymysten ja tilaisuuden tyylin mukaan.

Boolit eivät kaipaa liiallista hienostelua


Boolit on usein järkevä tehdä ihan perusmauista. Ylimääräinen kikkailu tai lukemattomien makujen yhdistely jää kuitenkin useimmilta boolin nautiskelijoilta huomaamatta, joten siihen on yleensä turha panostaa. On järkevämpää panostaa esimerkiksi lasien valintaan, boolin väriin tai koristeluun kuin ylettömään makujen sinfoniaan.

Makujen valinta


Perusmaut, kuten mansikka, banaani, päärynä, omena, vadelma, mustaherukka jne. toimivat usein parhaiten. Maku on tietysti syytä valita tilaisuuden ja vieraiden mukaan. Perinteinen mansikkabooli on klassikko ja aina varma valinta, etenkin kesällä.

Boolit ovat useimpien mielestä parhaimmillaan marjaisan tai hedelmäisen raikkaina, liian makeaa boolista ei kannata tehdä. Liiallinen makeus voi tökkäistä jo toisen lasillisen kohdalla. Makeus ja makujen harmonia on syytä muistaa myös mehujen ja muiden "lisäaineiden" valinnassa. Soodaa tai vichyä on syytä käyttää harkitusti, koska ne voivat helposti tehdä boolista liian vetistä.
On tärkeätä muistaa lisätä hiilihappopitoiset juomat vasta juuri ennen tarjoilua, jotta maku pysyy kuplivan raikkaana. Muut juomat voi sekoittaa jo etukäteen, mutta tuolloin boolimalja on syytä pitää jääkaapissa, jotta juomasekoitus ei pääse lämpenemään.

Koristeet voivat pilata illan


Boolin koristelulla tarkoitetaan booliin lisättäviä hedelmiä ja joissain tapauksissa myös kukkia. Boolit eivät välttämättä kaipaa koristelua, mutta marjojen, hedelmien ja kukkien tuoma värikkyys tuo monesti boolimaljaan pientä piristystä. Boolinkoristelussa kannattaa kuitenkin olla maltillinen, juomans ekaan ei ole järkevää lisätä kuin korkeintaan paria eri makua tukevaa marjaa tai hedelmää. Yksikin on usein tarpeeksi.
Koristelussa voi käyttää myös mielikuvitusta ja kaikkea koristelua ei tarvitse tehdä välttämättä itse juomaan. Boolit tarjoillaan useimmiten lasisesta boolimaljasta, joten boolimaljan koristelu kukilla tai kukan terälehdillä voi olla yksi toimiva vaihtoehto.
Ennen kaikkea on tärkeätä muistaa, että booliin ei lisää hedelmiä tai marjoja, jotka musertuvat helposti, mössöksi muuttuneet hedelmät pilaavat niin ulkonäön kuin helposti myös boolin maun. Marjat ja hedelmät lisätään booliin vasta juuri ennen tarjoilua, jotta ne säilyttävät värin ja muotonsa mahdollisimman pitkään.

Kylmää, kylmempää, jäistä


Boolit on lähes poikkeuksetta tarkoitettu juotavaksi vähintään viileinä, mieluusti kylmänä. Maku pysyy raikkaana, kun booli pysyy kylmänä.
Perinteisesti kotiboolistit upottavat booliin pari pussillista jääpaloja, mutta se ei ole välttämättä se kaikkein paras vaihtoehto. Jääpalat sulavat melko nopeasti ja sulanut vesi sekoittuu hupenevaan booliin, joten maku vetistyy loppua kohden. Boolit onkin hyvä pitää kylmänä hiukan toisella tapaa. Helppo ja tyylikäskin tapa on jäädyttää yksi tai kaksi isoa jääkimpaletta ja upottaa ne booliin. Isompi jää sulaa hitaammin ja jäämöhkäle antaa myös mahdollisuuden pieneen kikkailuun. Jäämöhkäleen voi jäädyttää vaikka muotilla jonkun muotoiseksi, sen sisään voi jäädyttää koristeita, kuten marjoja tai möhkäleen voi vaikka värjätä esimerkiksi lorauksella mansikka- tai Cassis-likööriä.

Jos boolin makuun ei haluta lainkaan ylimääräistä vettä voidaan boolimalja sijoittaa jääpaloilla tai jäämurskalla täytetyn isomman astian sisäpuolelle.

Prosentit eivät paranna makua


On houkuttelevaa tehdä boolista prosenttirikasta, mutta se ei ole kuitenkaan paras vaihtoehto. Noin 10 prosenttiset boolit ovat usein niitä parhaita ja maukkaimpia. Väkevien kanssa kannattaa siis olla tarkkana, sillä liian selvästi maistuva alkoholi peittää helposti kaikki muut maut alleen ja saa vieraat irvistelemään. Miedompia tai keskivahvoja juomia kannattaa siis suosia väkeviä enemmän. Desi tai kaksi väkevää alkoholia riittää yhteen noin 40 annoksen booliin.

Boolin alkoholipitoisuuden voi laskea omin päin tai käyttää esimerkiksi Alkon boolilaskuria. Laskukaava menee näin:
Alkoholijuomien alkoholipitoisuus senttilitroina jaettuna boolien kaikkien juomien litramäärällä.

Esimerkki: (Lainattu Alkon sivuilta)

0,75 l väkevää viiniä, jossa alkoholia 15 %, eli 15 cl litrassa. Pullossa (0,75 l) alkoholia siis 11,25 cl.
0,5 l likööriä, jossa alkoholia 21 %, eli 21 cl litrassa. Puolessa litrassa alkoholia 10,5 cl.
0,75 l valkoviiniä, jossa alkoholia 12 %, eli 12 cl litrassa. Pullossa (0,75 l) alkoholia 9 cl.

Alkoholijuomia on yhteensä 2 l ja alkoholia niissä on 30,75 cl.

Lisäksi booliin tulee 3 litraa spriteä, jolloin kokonaisnestemäärä on 2 + 3 = 5 litraa.

Kokonaisalkoholimäärä (30,75) jaettuna nestemäärällä (5) on 6,15. Esimerkkiboolin väkevyys on siis 6,15 %.

Huomioi kaikki


Boolia suunniteltaessa on hyvä muistaa myös niitä, jotka eivät syystä tai toisesta nauti juhlissa tai illanistujaisissa alkoholia. Alkoholiton booli on toimiva vaihtoehto alkoholillisen rinnalle, tällöin kukaan ei jää ulkopuoliseksi ja kaikilla on samankaltaiset lasit kädessä. Marjoja ja hedelmiä valittaessa kannattaa ottaa huomioon myös vieraiden mahdolliset allergiat.

Muistamalla nämä perusvinkit boolit onnistuvat ja myös isäntäväki voi hyvillä mielin nauttia juhlista. Hyviä booliohjeita löytyy Drinkkioppaan booliohjeiden luettelosta.

0 kommenttia: